Het belang van vitamine C en wateroplosbare vezels voor een gezonde hormoonhuishouding

Hoewel het eten van planten en groenten tegenwoordig onwijs belangrijk is, lijkt het erop dat het oorspronkelijke, natuurlijke dieet en meest belangrijke voedingsmiddel van de ‘homo sapiens’ in de eerste plaats fruit is.

 

Onze handen, tanden, enzymen in onze mond, de zuren in onze maag en de lengte en structuur van onze darmen en onze natuurlijke drang naar zoet lijken erop te wijzen dat wij anatomische het meeste geschikt zijn voor het spotten, plukken, eten en verteren van fruit [bron]. Het is ook de voedselsoort, samen met bladgroen, kruiden, kiemen, noten en zeewier wat je rauw en onbewerkt kunt eten. En dat is handig want we hadden niet van meet af aan vuur.

 

 

Vitamine C moet via externe bronnen in ons lijf komen

Daarnaast kan het menselijke lichaam kan zelf geen vitamine C metaboliseren. (Vanuit het Grieks: metabolismos = verandering of omzetting). Vitamine C moet dus via externe bronnen in ons lijf komen. Enige bronnen van vitamine C? Fruit en planten.

 

Vis, zuivel, eieren, vlees en ander junkfood bevatten per definitie geen vitamine C. Geen water. Ook geen wateroplosbare vezels trouwens.

 

Wateroplosbare vezels

Wateroplosbare vezels worden in onze darmen gemetaboliseerd tot gezonde vetzuren die nauw samenwerken met onze hormoonhuishouding. In een dieet met heel veel wateroplosbare vezels krijgen je hersenen constant het hormonale signaal: we zijn veilig.

In een dieet zónder wateroplosbare vezels produceert je lijf juist stress hormonen [bron].

 

Wateroplosbare vezels en de binding aan toxische stoffen voor een gezonde hormoonhuishouding

Een groot deel van de mensen produceert helaas niet drie keer per dag een mooie hema-worst. Dit heeft consequenties. Je darmen hebben als belangrijke functie het afvoeren van afvalstoffen. Wateroplosbare vezels kunnen in de darm flink wat toxische stoffen aan zich binden, waaronder zware metalen als kwik, amalgaam, cadmium, aluminium en koper, maar ook PCB’s en xeno-oestrogenen, pesticiden en andere dioxines. En dit is belangrijker dan ooit.

 

 

Vlees, vis, zuivel, eieren, olie, geraffineerde- en meelproducten bevatten geen wateroplosbare vezels. Geen vitamine C en ook geen water. Hierdoor worden de ‘goede darmbacteriën’ niet gevoed waardoor ze sterven. Er kunnen ook geen afvalstoffen afgevoerd worden. Als bonus veroorzaakt dat vaak ontstekingsreacties in de darm. Resultaat: Onbalans in je darm. Onbalans in je lijf. Onbalans in je leven.

 

Zorg dus goed voor je darmen en je darmen zorgen onwijs goed voor jou. Geef ze waar ze voor zijn gemaakt. Als cadeau krijg je een super sterk immuunsysteem, lach op je kaken, een hormoonhuishouding waar je de klok gelijk op kunt zetten en een bak energie.

De win-win methode kan je helpen op een slimme manier de transitie te maken naar zo’n water, vitamine C en vezelrijk win-win dieet.

BRONNEN:

C M Hladik, P Pasquet. The human adaptations to meat eating: a reappraisal. Human Evolution, Springer Verlag, 2002, 17, pp.199-206.

K K Ryan, R J Seeley. Food as a Hormone. Science. 2013 Feb 22; 339(6122): 918–919.

4 gedachten over “Het belang van vitamine C en wateroplosbare vezels voor een gezonde hormoonhuishouding”

   1. Gezonde ontlasting, oftewel gezonde drollen, zien er uit als mooie dikke gladde Hema-worsten. Je moet kunnen poepen zonder vegen. Net zoals alle gezonde dieren dat kunnen. Als je veel wc-papier nodig hebt is dat een teken dat er winst valt te behalen mbt je gezondheid. Vrolijke groet, Janneke

  1. Hi Manon,

   Wat interessanter is om af te vragen, waarom je lichaam niet 2, 3x een HEMA-wordt produceert.
   Zitten er voldoende vezels in je win-win dieet? Zo’n 100 gram wateroplosbare vezels?
   Drink je voldoende? We zitten deze dagen veel binnen bij de CV en drogen makkelijk uit. Veel brandnetelthee drinken kan helpen.

   Helpt dit?

   Vrolijke groet,
   Janneke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven