Het medicijn voor een energiek lijf en rustig hoofd… + medicijn recept

Ik ga je (weer) iets vertellen waar veel mensen nogal van over hun toeren raken. Maar wat geluk en gezondheid wél binnen no-time dichterbij brengt.

 

Zit je er klaar voor?

 

Ik kijk nooit naar het nieuws en ik heb in de afgelopen tien jaar geen enkele krant gekocht.

 

Wat een schande! Hoe beter we geïnformeerd zijn, hoe gezonder de democratie! Ben ik nou een goedgeïnformeerde burger met verantwoordelijkheidsgevoel? Hoe blijf ik op de hoogte van de stand van zaken in de wereld?

 

Daar geef ik zo antwoord op (en ga ik in het eerste hoofdstuk van het boek EET WIN-WIN uitgebreid op in + waarom je je voedingsadvies beter niet uit de krant kunt halen).

 

 

Maar, het wordt nog gekker. Ik heb alle notificaties op mijn telefoon op stil en uit het scherm. Nooit piepjes, belletjes of rode icoontjes. Geen spelletjes, nieuws-sites oid. Ik bepaal wat ik produceer en heel selectief wat ik consumeer.

 

Selectieve onwetendheid is niet alleen puur genot, het is ook praktisch. Het is wat mij betreft anno 2020 absoluut noodzakelijk dat je leert alle informatie en onderbrekingen die irrelevant, onbelangrijk of onbruikbaar zijn te negeren of te blokkeren. En de meeste ‘informatie’ behoort nou eenmaal tot alle drie deze categorieën.

 

Leren dingen te negeren is een van de belangrijkste wegen naar innerlijke rust. — ROBERT SAWYER

 

Dus waar ik groot voorstander ben van méér fruit, méér bladgroen, kruiden, kiemen en zeewier en veel méér trainen en slapen zou ik je daarnaast willen adviseren tegelijkertijd op een  informatie-dieet te gaan.

 

Zoals de massa zowel te veel calorieën als te veel calorieën zonder voedingswaarde tot zich neemt, neemt diezelfde massa zowel te veel informatie als te veel informatie uit de verkeerde bronnen tot zich.

 

Keep in mind: De meeste informatie is tijdverslindend, negatief (!), irrelevant voor je doelstellingen (een strak en gezond lijf + rust in je kop) en valt buiten je invloedssfeer.

 

Ik stuit onlangs op meerdere onderzoeken die uitwijzen dat het nieuws je mentale gezondheid schaadt [bron]. Ik moet daar dan wel een beetje om grinniken. Het is niet gewoon breinvervuiling en zonde van je tijd, nee, het is gewoon: SCHADELIJK.

 

Ondertussen  leest, kijkt, luistert acht op de tien volwassenen in de westerse wereld dagelijks nieuws. Wel een uur per dag! In dat uur kun je ook 12km hardlopen of je benen helemaal aan gort squatten, 12 km roeien of 40km racefietsen (als je Ellen van Dijk heet).

 

Ik heb in de afgelopen tien jaar geen enkel probleem ondervonden door deze selectieve onwetendheid. De wereld hapert niet eens, laat staan dat hij vergaat, als je je informatienavelstreng doorknipt. Het wordt er juist allemaal een stuk leuker, gezonder en echter door.

 

 

Ervaren wat voor gigantische boost je lichaam en geest krijgen van dit dieet?

 

Het medicijn voor een energiek lijf en rustig hoofd:

 

 • Stop abrupt met al je kranten, nieuwsapps, radio en tv kijken. Als je na afloop terug wilt naar je 15.000 calorieën vette informatiedieet, prima, maar het beste resultaat behaal je als je morgen en gedurende ten minste zeven dagen compleet vast.
 • Ontwikkel de gewoonte om je af te vragen of je de informatie echt zult gebruiken voor iets wat urgent én belangrijk is. Het is niet genoeg dat je de informatie ergens voor gebruikt, het moet voor iets urgents én belangrijks zijn. Als niet aan die twee voorwaarden wordt voldaan, stop er dan direct mee. Het is net als met eten. Als iets niet lekker én supergezond tegelijkertijd is en je hebt het niet NU nodig, stop je het dan niet in je mond. 

 

Wat doe je met al die extra tijd? Ga keihard trainen. Kom naar een workshop of masterclass. Praat eens echt met je vriendje/vriendinnetje of leer de grondbeginselen uit het boek EET WIN-WIN uit je hoofd in plaats van de krant te lezen tijdens het ontbijt. Juist deze boeken aanbevelen lijkt misschien hypocriet, maar dat is het niet: de informatie die je daarmee krijgt is niet alleen belangrijk, maar moet ook direct worden toegepast, niet morgen of de dag daarna. Heb je ze beide al drie keer gelezen stuur mij dan een PM voor de volgende boeken die het lezen wél waard zijn en je helpen om gelukkig en gezonder te worden.

 

 

Wees streng tegen jezelf. Ik kan het medicijn voorschrijven, maar je moet het zelf innemen.

 

Denk onafhankelijk. Wees de schaker, niet het schaakstuk. — RALPH CHARELL

Masterclass (Meer) Plantaardig eten | Vrijdagavond 24 januari 2020 Amsterdam

 

Workshop (meer) Plantaardig eten en koken | Zaterdagmiddag/avond 25 januari 2020 Vinkeveenseplassen

 

BRONNEN:

 

 • Wendy M. Johnston  Graham C. L. Davey. The psychological impact of negative TV news bulletins: The catastrophizing of personal worries, British Journal of Psychology, vol. 88, Issue 1 (1997). 

9 gedachten over “Het medicijn voor een energiek lijf en rustig hoofd… + medicijn recept”

  1. Dank Harry! Als je de hele dag géén nieuws hebt geconsumeerd is het een leuke vraag om te stellen aan je mensen: “Het is mij vandaag niet geluk een krant te bemachtigen of het nieuws te kijken. Heb ik iets gemist?”

   Geeft altijd leuke gesprekken 😛

 1. Hai Janneke,

  Boeken ?.
  Welke tips heb je nog meer?
  Ben nu o.a. Medical Medium aan t lezen (Liver rescue en life changing foods).
  Jouw 1e boek ga ik nog aanschaffen (2e heb ik). 3e komt er ook vast….

 2. Hi Janneke, ik ontvang pas sinds kort jouw nieuwsbrief en heb het artikel over het negeren van niet relevant nieuws met een grote glimlach gelezen :-). Ben zelf ook al járen geleden gestopt met krant lezen en het nieuws op tv volgen… geeft idd zoveel rust! Ook de telefoon op stil zetten en alleen kijken op een zelf gekozen moment werkt prima! Je hebt maar een beperkte tijd beschikbaar en het is zo belangrijk om die op de juiste manier te gebruiken! Groetjes van Anna

 3. Hoi Janneke,
  Dank je wel voor dit bijzondere artikel.
  al dat nieuws leidt alleen maar af en kost tijd en energie!

  Jouw acties ( hardlopen, fietsen, squatten bijv. )daar word ik blij van en geeft mij energie!

 4. Hoi Janneke,

  Het leven is heerlijk, 2 x per week 12km hardlopen en 1x per week 40km op de racefiets. Daarnaast al jaren geen journaal kijken of krant lezen. Wel erg veel pianomuziek luisteren. Geen alcohol en 100% puur biologisch en plantaardig eten. Informatieve boeken lezen en goed voor mijn gezin zorgen. Top!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven