Lekker efficiënt. Ik hou ervan. Mede daarom eet ik geen dierlijke eiwitten.
‘t Is namelijk op meerdere fronten super inefficiënt.
Op iedere boerderij gaat een hele grote hoeveelheid plantaardig voedsel naar een (in 99% van de gevallen een vrouwelijk) dier, die daarmee een klein beetje vlees, eieren of zuivel produceert.
Hierbij gaat super veel energie en eiwit verloren.
Voor een ei gaan 40% procent van de eiwitten verloren.
Bij rundvlees is dit zelfs 96%!
Gemiddeld gaat er 6 keer zoveel eiwit in een dier dan dat eruit komt.
Om een calorie aan rundvlees te produceren, zijn tot wel 26x zo veel calorieën aan plantaardig voedsel nodig.
Om de ruim 70 miljard dieren die we elk jaar fokken en slachten zo snel mogelijk tot slachtgewicht te laten groeien, is dus onvoorstelbaar veel voedsel nodig.
Ieder jaar gaat er zo’n 775 miljoen ton maïs en graan en 225 miljoen ton soja (90% van de totale productie) naar dieren die een paar weken later in onze maag zitten.
25% van de mondiale visvangst verdwijnt in de vorm van vismeel aan dieren in de intensieve veeteelt…
Vismeel?! Toevoegen aan het dieet van een herbivoor? 🐄 🐐 🐑
Da’s toch knettergek?!
Stel je dus eens voor hoeveel natuur er opgeslokt wordt voor dit inefficiënte systeem…
In het boek de Eiwitleugen zoom ik nog veel verder in op dit onderwerp.
Want hoe goed zijn dierlijke eiwitten eigenlijk voor je organen? En hoe verhoudt het zich tot het risico op kanker? Je sportprestaties?
En is afvallen met een eiwitdieet slim? Gezond?
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke