“En koffie dan Janneke?”
Uit de betere onderzoeken komt naar voren dat een kleine hoeveelheid filterkoffie gezond kan zijn voor mensen ouder dan 55 jaar.
Waarom? Omdat koffie eigenlijk een beetje giftig is.
Zodra je een nipje zwarte filterkoffie neemt gaan al je opruim en schoonmaak eiwitten op volle toeren draaien om het gif zo snel mogelijk je lijf uit te krijgen.
Voor mensen met ongezonde leefgewoonten kan kleine hoeveelheden filterkoffie dus helpen om te ontgiften.
Ikzelf drink absoluut geen koffie.
Ik gebruik liever verse kruiden, kiemen, zeewier en bladgroen als medicijn.
Daarnaast vallen mij een aantal dingen op.
Koffie verslechterd de ijzeropname. Voor (top-sportende) vrouwen geen win-win.
Koffie is verslavend. De symptomen van een koffieverslaving vertonen overeenkomsten met andere verslavingen. Zo kan iemand sneller geïrriteerd raken, rusteloos gedrag vertonen en vermoeid raken als er geen koffie wordt gedronken. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat mensen die door de week op het werk veel koffiedrinken, in het weekend ineens hoofdpijn krijgen als ze niet eerst snel ‘een bakkie drinken’.
Ben je jonger dan 55 jaar? Dan doet koffie meer kwaad dan goed.
Koffie verstoord de diepe slaap. Inslapen gaat minder snel en de verhoogde hartslag en bloeddruk vertragen je herstel.
Ook opvallend: zwangere en vrouwen die borstvoeding geven moeten i.v.m. de gezondheid van het kind direct stoppen met koffie of cafeïne houdende thee en cola. Vreemd voor iets wat zogenaamd ‘gezond’ is
Alle koffiesoorten verhogen je cholesterol. Ook filterkoffie.
Voor optimale gezondheid, jezelf écht fit voelen, is het raadzaam koffie te vervangen door water, zelf geperste groentesap of gewoon door hele stukken vers fruit.
Voel zelf het verschil.
De extra vitaminen en mineralen de betere nachtrust, de betere hydratatie en endotheel functie, gaan je zoveel fitter laten voelen, je zult meer energie krijgen en minder dipjes waardoor je niet eens meer koffie nodig hebt.
Wil jij meer rust in je hoofd en energie in je lijf?
Er komen drie plekken vrij voor de win-win methode. Vraag via deze link een gesprek aan. Ik beantwoord je eerste vragen en we checken of wij een win-win zijn!
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Morck et al. Inhibition of food iron absorption by coffee. Am J Clin Nutr. 1983
Liu J, Sui X, Lavie CJ, et al. Association of coffee consumption with all-cause and cardiovascular disease mortality. Mayo Clin Proc. 2013;88(10):1066–74.
Sang LX, Chang B, Li X-H, Jiang M. Consumption of coffee associated with reduced risk of liver cancer: a meta-analysis. BMC Gastroenterol. 2013;13:34.
Lucas M, O’Reilly EJ, Pan A, et al. Coffee, caffeine, and risk of completed suicide: results from three prospective cohorts of American adults. World J Biol Psychiatry. 2014;15(5):
377–86.
Tanskanen A, Tuomilehto J, Viinamnen H, Vartiainen E, Lehtonen J, Puska P. Heavy coffee drinking and the risk of suicide. Eur J Epidemiol. 2000;16(9):789–91.
Corrêa TAF, Rogero MM, Mioto BM, et al. Paper-filtered coffee increases cholesterol and
inflammation biomarkers independent of roasting degree: a clinical trial. Nutrition.
2013;29(7–8): 977–81.