No. 5 vd top 5 ZEEWIER – iedere dag eten voor optimale gezondheid en prestaties

De grote verassing in the battle om gezondste voedingsmiddel, staat op plek 5: ZEEWIER

Ja, dat is bijzonder want zoals je van fruit het liefst kilo’s eet heb je van zeewier maar zo’n 0,5 tot 10 gram per dag nodig. En dan toch in de top 5?! Ja, dat heeft te maken met de crazy hoge hoeveelheid mineralen en spoorelementen in zeewier. Dat kan wel 10 tot 100 keer hoger zijn dan in andere plantaardige producten. Om een idee te geven: mais bevat ongeveer 2% mineralen, spinazie 20%, zeewieren en algen kunnen wel tot 55% uit mineralen bestaan!

 

Zeewier zit barstens vol met jodium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, natrium en kalium. Als bonus bevat zeewier ook zeer belangrijke spoorelementen, zoals zink, koper, mangaan, seleen, molybdeen en chroom.

 

Dit is important knowledge want in Nederland krijgen we hier massaal te weinig van binnen. Vooral te weinig jodium. Ondanks strategieën vanuit de overheid om steeds meer jodium toe te voegen aan zout krijgt nog steeds zo’n 40%(!) van de vrouwen te weinig jodium.

 

Gelukkig is de schildklier in staat om jodium op te slaan, maar een chronisch tekort aan jodium kan er dus voor zorgen dat de voorraad opraakt waardoor je het risico op een dik, traag, koud en onvruchtbaar lijf vergroot.

 

Nu komt het: Zeewieren zijn DE planten met jodium!
Een van DE redenen dat zeewier in de top 5 staat.

 

What about the toxische stoffen (pcb’s, zware metalen of radioactieve stoffen) in zeewier?!

Dat is afhankelijk van de kwaliteit van het water waarin het groeit. Gelukkig bevatten wieren een stuk minder giftige stoffen als vis wat in hetzelfde water zou zwemmen. Dat komt omdat gifstoffen zich ‘opslaan’ in vet. Zeewier bevat nauwelijks vet. Ongeveer 1-5% van gedroogd zeewier is gezond vet.

 

Desalniettemin kies ik altijd voor gedroogd zeewier vanuit gecontroleerde biologische teelt. Ik koop het bij Ekoplaza.

 

Terug naar Jodium. Een halve gram (!) wakame of kelp is al voldoende voor de ADH van 150 microgram jodium. Kinderen tot 13 jaar hebben aan 120 microgram jodium genoeg. Check dus altijd even hoeveel jodium het wier bevat wat jij gebruikt.

Zeegroenten (zoals zeekraal) en chlorella (zoetwateralg) bevatten meestal weinig jodium.

 

Samengevat: eet regelmatig zeewier. En net als met noten: Juist door hele kleine hoeveelheden te eten pak je de grootste winst.

 

Koken met zeewier? Bemachtig je plek voor de workshop op zaterdag 4 april.
Ik laat je zien hoe je de allergezondste en allerlekkerste gerechten met zeewier binnen no-time op tafel hebt. 

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

 

 

 

3 gedachten over “No. 5 vd top 5 ZEEWIER – iedere dag eten voor optimale gezondheid en prestaties”

  1. Hoi Janneke,

    Is de inname van zeewier dan ook voldoende om het magnesium aan te vullen? M.a.w. Kan je magnesium als supplement dan schrappen?

    1. Ik ben om meerdere redenen niet zo fan van geïsoleerde mineralen preparaten. Ik weet dat magnesium supplementen helemaal hot en trendy zijn maar ik zie veel betere resultaten met een dieet super rijk aan fruit, bessen, veel bladgroen, verse kruiden, kiemen, zeewier aangevuld met andere planten. Enkelvoudige mineralen supplementen verstoren een natuurlijke ‘zeer fijn gevoelige’ balans. Wil je toch aanvullen? Stuur dan een PB voor persoonlijk advies afgestemd op jouw doelen vanuit volwaardige bronnen waarbij de voedingsstoffen in de natuurlijke context blijven. Of zie ik je aanstaande zaterdag in Breda of 4 april tijdens de workshop? Veel liefs en vrolijke groet, Janneke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven