“De vezels verdwijnen!”
“Vezels en vitaminen oxideren door de warmte en zuurstof!”
“Oftewel: de groene smoothie is misschien wel lekker maar verder gewoon vloeibaar suiker…. vergif dus…”
Ondanks dat dokter Google niet zo’n fan is van de groene smoothie, denk ik dat het de makkelijkste, snelste en lekkerste manier is om je lichaam te voorzien van alles wat het nodig heeft.
Het klopt dat groente en fruit tijdens het blenden eventjes worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute verdwijnen of hun werking verliezen.
Sterker nog: door te blenden breek je de sterke cellulose structuur juist open waardoor alle voedingsstoffen die daarachter zitten beschikbaar komen.
Je moet ongeveer twee keer zoveel bladgroen eten plus HEEL GOED KAUWEN (wat bijna niemand doet) om evenveel voedingsstoffen binnen te krijgen dan wanneer bladgroen en verse kruiden in de blender doet en de blender die celwand voor je open laat breken.
Voor een optimale opname van voedingsstoffen moet wat je eet (door te kauwen of te blenden) afgebroken worden tot stukjes kleiner dan 1 millimeter.
Wat betreft oxidatie. Zet maar eens een groene smoothie in een glas in de koelkast.
Alleen de bovenkant zal van kleur veranderen omdat het in aanraking komt met zuurstof en oxideert.
Kijk nu eens naar een pan gekookte broccoli.
Alle broccoli verkleurt.
Altijd grappig dat mensen die wel heel veel gekookt(e dieren) eten, liever niet te veel geblend willen eten 😉
Weer over proportionaliteit gesproken…
Ohja, en de vezels verdwijnen niet ineens uit de blenderkom nadat je het knopje hebt ingedrukt. De blender maakt de vezel, net zoals met kauwen, kapot, om vervolgens als een spons je lichaam schoon te maken en op te ruimen.
Mijn favoriete smoothie?
Bananen, met citroen, postelein en basilicum.
#simplythebest
Oja, ik gebruik de Optimum 9400 high-speed power blender.
Meer hierover in het boek “De eiwitleugen”, te bestellen via deze link!
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke