Verschillen fruitsuikers van geraffineerde suikers?

Als geraffineerd suiker zo slecht voor ons is, hoe kan het dan dat fruit zo supergezond is?

 

Fruit bevat immers ook een beetje suiker.

 

Toch verliezen mensen over het algemeen meer gewicht met veel fruit in het dieet dan wanneer álle suikers worden geschrapt en dus ook fruit.

 

Dat is toch opvallend?!

 

Zoals de Harvard Health Letter het omschreef, ontstaan er pas problemen met suiker: ‘als ze aan voedsel worden toegevoegd’. Fruit daarentegen is niet alleen onschadelijk, maar, ‘voordelig in bijna iedere hoeveelheid’.

 

Iedere hoeveelheid?!

 

17 mensen moesten gedurende 6 maanden 20 porties fruit per dag eten. Ondanks hun crazy hoge fruitsuikerinname, gelijk aan 8 blikjes frisdrank per dag, verloren alle deelnemers vet, daalde hun bloeddruk, verbeterde de insuline niveaus, daalde de ontstekingswaarden en het cholesterol, verbeterde hun stoelgang en kregen ze daarom ‘plattere buiken’.

 

 

Exact de tegenovergestelde resultaten als je dezelfde hoeveelheid als toegevoegde dus geraffineerde suikers gaat eten.

 

Waarom reageert je lichaam zo anders op de suikers in fruit dan op geraffineerde suikers?

 

Als je een glas water drinkt met drie eetlepels tafelsuiker, zoals in de meeste sportdranken raakt je lijf direct in paniek.

 

Twee uren na die geraffineerde suikerbom is je bloedsuikerspiegel vaak zo ver gedaald door de insuline bom dat je ‘hypoglycemisch’ wordt. Als reactie hierop stort je lichaam vet in je bloedbaan, wat niet bevorderlijk is voor je gezondheid.

 

Wat gebeurt er als je hetzelfde experiment herhaalt, maar bijna een extra eetlepel suiker toevoegt in de vorm van echte bessen? Het consumeren van vier eetlepels suiker zou toch veel meer ellende moeten veroorzaken?

 

Toch gebeurt dat niet.

 

De onderzoekers schrijven het verschil toe aan de wateroplosbare vezels en de duizenden fytonutrienten in de bessen. Zodra je bessen toevoegt vertraagd zowel de snelheid van maaglediging als de afgifte van de suikers in je darmen.

 

Om te testen of het de kwaliteitsvezel is, herhaalden de onderzoekers het experiment met bessensap, dat bijna alleen maar suiker bevatte, maar geen vezels. Nog steeds reageert het lijf veel gezonder dan op de geraffineerde suiker.

 

De onderzoekers ontdekten dat dit te maken heeft met de duizenden fytonutriënten. Het blijkt dat sommige polyfenolen in fruit het transport van suikers door de darmwand kunnen blokkeren, waardoor de absorptie wordt vertraagd.

 

Het toevoegen van fruit aan maaltijden met een hoge glycemische verlaagd juist de bloedsuikerspiegel!

 

 

Wit brood creëert bijvoorbeeld een uur na het eten een grote insulinepiek. Eet je datzelfde wit brood met verse bessen krijg je die piek niet.

 

Dus als je pannenkoeken of muffins maakt, maak ze dan altijd met bessen en versier het met veel fruit.

 

Mijn pa eet bijvoorbeeld graag brood.

Hij doet er nu gewoon iedere keer fruit bij en eet fruit voorafgaand aan de broodmaaltijd: appels, bananen, aardbeien, bosbessen. Met veel resultaat!

 

Wil jij ook ontdekken hoe je de bloedwaarden en mindset krijg van een topsporter?

Zodat jij je doelen bereikt en het maximale uit jezelf haalt.

 

Mis je een actieplan, de handvatten die je nodig hebt om te groeien?

 

Of weet je eigenlijk wel wat je zou moeten doen maar lukt het je niet om in actie te komen?

 

Vraag een gesprek aan om te kijken war je nu staat en wat ervoor nodig is om je doelen te bereiken.

 

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

 

BRONNEN:

 

Sharma SP, Chung HJ, Kim HJ, Hong ST. Paradoxical effects of fruit on obesity. Nutrients. 2016;8(10):633.

 

Madero M, Arriaga JC, Jalal D, et al. The effect of two energy-restricted diets, a low-fructose diet versus a moderate natural fructose diet, on weight loss and metabolic syndrome parameters: a randomized controlled trial. Metab Clin Exp. 2011;60(11):1551–9.

 

Harvard Health Letter. Rethinking fructose in your diet. Harvard Health Publications. Published June 2013. Available at: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/rethinking-fructose-in-your-diet. Accessed May 12, 2018.

 

Meyer BJ, van der Merwe M, Du Plessis DG, de Bruin EJ, Meyer AC. Some physiological effects of a mainly fruit diet in man. S Afr Med J. 1971;45(8):191–5.

 

Meyer BJ, de Bruin EJ, Du Plessis DG, van der Merwe M, Meyer AC. Some biochemical effects of a mainly fruit diet in man. S Afr Med J. 1971;45(10):253–61.

 

Törrönen R, Kolehmainen M, Sarkkinen E, Mykkänen H, Niskanen L. Postprandial glucose, insulin, and free fatty acid responses to sucrose consumed with blackcurrants and lingonberries in healthy women. Am J Clin Nutr. 2012;96(3):527–33.

 

Manzano S, Williamson G. Polyphenols and phenolic acids from strawberry and apple decrease glucose uptake and transport by human intestinal Caco-2 cells. Mol Nutr Food Res. 2010;54(12):1773–80.

 

Törrönen R, Kolehmainen M, Sarkkinen E, Poutanen K, Mykkänen H, Niskanen L. Berries reduce postprandial insulin responses to wheat and rye breads in healthy women. J Nutr. 2013;143(4):430–6.

 

Ravn-Haren G, Dragsted LO, Buch-Andersen T, et al. Intake of whole apples or clear apple juice has contrasting effects on plasma lipids in healthy volunteers. Eur J Nutr. 2013;52(8):1875–89.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven