Waarom je als je wilt afvallen het beste fruit kan eten.

“Allemaal leuk, iedere keer die stukken over fruit, maar als ik wil afvallen zit ik niet te wachten op al die suikers. Geef mij maar veel groente.”

 

Slim?

 

Cohortstudies die in totaal een half miljoen mensen en hun dieet hebben geobserveerd, zien duidelijke dat de mensen die het meeste fruit eten, veel minder kans hebben op gewichtstoename of obesitas.

 

Drie Harvard-cohortonderzoeken observeerden 24 jaar lang honderdduizend mannen en vrouwen en corrigeerde voor slaapgewoonten en televisiekijken. Ook daar kwamen de fruit-eters als slankste uit de bus.

 

Er zijn ook leuke korte termijninterventiestudies waarin mensen afvallen na het toevoegen van drie appels of peren aan hun dieet.

 

Dat niet alleen: grapefruits verlagen de bloeddruk, kiwi’s versnellen DNA-reparatie en mango’s verbeteren bloedsuikerspiegels.

 

 

Een andere leuke die tot veel gewichtsverlies leidde was het vervangen van ‘toetjes’ voor fruit.

 

Een recente systematische review concludeert: veel fruit en groente eten is superbelangrijk, maar het allerbelangrijkste als je wil afvallen, is stoppen met het eten van dierlijke producten en junkfood.

 

Okay, leuk al die observationele en interventie studies. Willen we echt meer weten hebben we twee dingen nodig:

  1. Een meta-analyse over fruit en afvallen
  2. Gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek om oorzaak gevolg te achterhalen.

 

Komt ie:

 

Een van de meest recente meta-analyse komt tot een schokkende conclusie: een toename van de hoeveelheid fruit verlaagt wél je risico tot overgewicht. Een toename van de hoeveelheid groente niet!

 

Ze komen niet met een verklaring, maar als ik die mag geven is ie als volgt: Fruit is onbewerkt al superlekker. Om ook van meer groente te genieten eten we ook snel meer saus, room en dressing etc.

 

 

Uit een onderzoek met de allermeeste bewijskracht komt naar voren dat als je mensen willekeurig verdeeld naar een dieet met zonder enkele suikers, dat ze minder goed afvallen dan de mensen die alleen geraffineerd suiker uit hun dieet halen.

 

Oftewel: degenen die fruit in hun dieet behielden, verloren bijna 50% meer vet dan de mensen die álle suikers, dus ook fruit, uit hun dieet schrapten.

 

Logisch, gezondheid is de basis voor een slank en energiek lichaam.

 

Heb je “alles” al geprobeerd en toch nog steeds iets vetter dan je lief is?

 

Wil je achter komen wat de WIN-WIN METHODE voor jouw lijf en leven kan betekenen?

 

Wil jij een duidelijk beeld van:

– waar je nu staat

– wat je knelpunten zijn

– waar je naartoe wilt

en welke stappen je daarvoor moet zetten?

 

Vraag dan nu vrijblijvend een gesprek aan!

 

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

 

BRONNEN:

 

Boeing H, Bechthold A, Bub A, et al. Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases. Eur J Nutr. 2012;51(6):637–63.

 

Grosso G, Micek A, Godos J, et al. Health risk factors associated with meat, fruit and vegetable consumption in cohort studies: a comprehensive meta-analysis. PLoS ONE. 2017;12(8):e0183787.

 

Kahn H, Tatham L, Rodriguez C, Calle E, Thun M, Heath C. Stable behaviors associated with adults’ 10-year change in body mass index and likelihood of gain at the waist. Am J Public Health. 1997;87(5):747–54.

 

Bertoia ML, Mukamal KJ, Cahill LE, et al. Changes in intake of fruits and vegetables and weight change in United States men and women followed for up to 24 years: analysis from three prospective cohort studies. PLoS Med. 2015;12(9):e1001878.

 

de Oliveira MC, Sichieri R, Venturim Mozzer R. A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. 2008;51(2):291–5.

 

Dow CA, Going SB, Chow HH, Patil BS, Thomson CA. The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metab Clin Exp. 2012;61(7):1026–35.

 

Rush E, Ferguson L, Cumin M, Thakur V, Karunasinghe N, Plank L. Kiwifruit consumption reduces DNA fragility: a randomized controlled pilot study in volunteers. Nutr Res. 2006;26(5):197–201.

 

Evans SF, Meister M, Mahmood M, et al. Mango supplementation improves blood glucose in obese individuals. Nutr Metab Insights. 2014;7:77–84.

 

Ledoux TA, Hingle MD, Baranowski T. Relationship of fruit and vegetable intake with adiposity: a systematic review. Obes Rev. 2011;12(5):e143–50.

 

Mytton OT, Nnoaham K, Eyles H, Scarborough P, Ni Mhurchu C. Systematic review and meta-analysis of the effect of increased vegetable and fruit consumption on body weight and energy intake. BMC Public Health. 2014;14:886.

 

Kaiser K, Brown A, Bohan Brown M, Shikany J, Mattes R, Allison D. Increased fruit and vegetable intake has no discernible effect on weight loss: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014;100(2):567–76.

 

Madero M, Arriaga JC, Jalal D, et al. The effect of two energy-restricted diets, a low-fructose diet versus a moderate natural fructose diet, on weight loss and metabolic syndrome parameters: a randomized controlled trial. Metab Clin Exp. 2011;60(11):1551–9.

 

Lee M, Lim M, Kim J. Fruit and vegetable consumption and the metabolic syndrome: a systematic review and dose-response meta-analysis. Br J Nutr. 2019 Oct 14;122(7):723-733.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven