Oei oei oei…crimineler kunnen de adviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad bijna niet worden.
Zwangere vrouwen adviseren om vis te eten?!!
In ieder onderzoek met veel bewijskracht, gepubliceerd in de betere tijdschriften, kom ik non-stop zinnen tegen in de trant van: “zwangere vrouwen vis adviseren zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de grootste misdaden”.
De eerste zin van het nieuwe advies zou daarom eerder mogen zijn:
“In lijn met alle experts op dit gebied adviseren wij mannen en vrouwen minimaal 1 jaar (beter 5 jaar) voor de grote daad te stoppen met het eten van vis. Dit geeft je hopelijk net voldoende tijd om te ontgiften van alle dioxines die we in alle vis (kweekvis is het ergste) vinden.
Daarnaast adviseren wij volop fruit en planten te eten. Dit is de voeding waar onze darmen voor zijn ontworpen. Gezonde darmen zijn cruciaal voor de aanmaak van essentiële vetzuren, die weer belangrijk zijn voor het ontwikkelen van het brein van uw kind. In aanvulling hierop kunt u een algensupplement gebruiken. De plek waar vissen ook de essentiële vetzuren vandaan halen. Wel zo veilig.
Uit het grootste onderzoek ooit gepubliceerd blijkt dat vis en visoliesupplementen gevaarlijke cocktails van hoge dosseringen gifstoffen bevatten die schadelijk zijn voor uw (ongeboren) baby.”
Verder wordt er op basis van een proefdierstudie, een onderzoek waarvan iedereen (die het boek EET WIN-WIN heeft gelezen) weet dat het een onderzoeksmethode is met heel weinig bewijskracht, waarbij ook nog eens onrealistische hoge consumptie van soja wordt getest, afgeraden soja te eten omdat blijkt dat soja bij dieren mogelijk schade kan opleveren.
Welk dier is überhaupt gemaakt voor een extreem hoge soja consumptie?!
Tsja, het zijn allemaal opvallende keuzes en opmerkelijke adviezen voor zo’n belangrijk rapport.
De wetenschappelijke consensus is niet voor niets: eet vooral plantaardig en zo min mogelijk dierlijk.
Fruit en planten zijn de enige bronnen waar je vitamine C, omega-3 in de optimale verhouding tot omega 6 en wellicht niet geheel toevallig, volop foliumzuur vindt. Oja, en nauwelijks dioxines aantreft.
Meer over omega-3, visolie, omega-6 en soja vind je in het boek EET WIN-WIN. Hier te bestellen.
Vrolijke groet, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Zeilmaker, Hoekstra, van Eijkeren, de Jong et al., Fish consumption during child bearing age: A quantitative risk-benefit analysis on neurodevelopment. Food Chem. Toxicol. 2013 54(NA):30 – 34.
Dagnelie, van Staveren, Roos, Tuinstra, Burema. Nutrients and contaminants in human milk from mothers on macrobiotic and omnivorous diets. Eur J Clin Nutr. 1992 46(5):355 – 366.
Grandjean et al., Marine food pollutants as a risk factor for hypoinsulinemia and type 2 diabetes. Epidemiology. 2011 22(3):410 – 417.
Wallin et al., Fish consumption, dietary long-chain n-3 fatty acids, and risk of type 2 diabetes: Systematic review and meta-analysis of prospective studies. Diabetes Care. 2012 35(4):918 – 929.
Axelrad et al., Woodruff. Dose-response relationship of prenatal mercury exposure and IQ: An integrative analysis of epidemiologic data. Environ. Health Perspect. 2007 115(4):609 – 615.
Yaginuma-Sakurai et al., Hair-to-blood ratio and biological half-life of mercury: Experimental study of methylmercury exposure through fish consumption in humans. J Toxicol Sci. 2012 37(1):123 – 130.
Grandjean et al., Elimination half-lives of polychlorinated biphenyl congeners in children. Environ. Sci. Technol. 2008 42(18):6991 – 6996.
Oken et al., Which fish should I eat? Perspectives influencing fish consumption choices. Environ. Health Perspect. 2012 120(6):790 – 798.
Cace et al., Relationship between the prenatal exposure to low-level of mercury and the size of a newborn’s cerebellum. Med. Hypotheses. 2011 76(4):514 – 516.
Karagas et al., Evidence on the human health effects of low-level methylmercury exposure. Environ. Health Perspect. 2012 12(6):799 – 806.