Ons lichaam is een echte koolhydraten-verbrandingsmachine.
Je anatomie laat zien dat je het beste functioneert op veel fruit aangevuld met planten.
Je zoete tong, de amylase in je mond, de samenstelling van je maagzuur, de lengte en structuur van je darmen, je kleine maagje en het belangrijkste: de energiebehoefte van je cellen.
Alles is speciaal ‘ontworpen’ voor de vertering van koolhydraten.
Glucose is dè brandstof voor iedere cel van je lichaam.
Vooral je hersencellen, spiercellen en de cellen van al je organen vragen veel suiker om gezond te kunnen functioneren.
Je cellen zijn er zelfs zo van afhankelijk dat als je suiker niet via je voeding binnenkrijgt, je lichaam het zelf gaat maken uit vetten of nóg erger, uit eiwitten.
Dat proces heet ketose en levert een suikersoort op die op de lange termijn erg schadelijk is.
In reageerbuisstudies zien we iedere keer terug dat als je cellen in aanmerking laat komen met fruit dat ze zich gezond gedragen.
Laat je ze in aanmerking komen met dierlijke vetten en eiwitten, dan sterven ze af of gaan ze raar doen.
Op grote schaal zien we exact hetzelfde.
Mensen, waar ook ter wereld, die zich voornamelijk voeden met fruit en planten zijn fitter en vitaler tot op zeer hoge leeftijd.
Welke blue-zone je ook bestudeert, allemaal eten ze voornamelijk koolhydraat achtig fruit en planten.
Toch worden nog steeds volop diëten geadviseerd die fruit en andere koolhydraat bronnen vermijden en vooral focussen op vet en eiwitten met als doel het verbeteren van sportprestaties, het bevorderen van spiergroei of om extra (overtollig) vet te verbranden.
Het Oer-, Keto-, Hormoonfactor-, Paleo-, Atkins- en SouthBeachdieet zijn hier voorbeelden van.
Een metanalyse uit 2013 is gaan onderzoeken of het idd beter is voor je bloedwaarden en uiteindelijke gezondheid om fruit en andere koolhydraten te schrappen?
Conclusie: Nee.
Gezondheid verbetert niet.
Afvallen gaat niet beter.
Spierherstel gaat niet sneller.
Bloedsomloop wordt trager.
Ontsteking neemt toe.
Het slechte LDL-cholesterol stijgt significant.
Koolhydraten hoef je niet te verdienen.
Oja, dit geeft allemaal geen enkele reden om geraffineerde suikers in onnatuurlijke producten te gaan eten.
Maar er is dus ook geen enkele goed gefundeerde reden om fruit te schrappen.
In mijn boek EET WIN-WIN vind je naast superveel informatie ook nog eens 65 heerlijke recepten boordevol fruit en groente! Bestel het hier snel.
Vrolijke groet en veel liefs,
Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Bueno et al. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2013
Um et al. Nutrient overload, insulin resistance, and ribosomal protein S6 kinase 1, S6K1. Cell Metab. 2006
Aragon AA, Schoenfeld BJ, Wildman R, et al. International society of sports nutrition position stand: diets and body composition. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:16.
White AM, Johnston CS, Swan PD, Tjonn SL, Sears B. Blood ketones are directly related to fatigue and perceived effort during exercise in overweight adults adhering to low-carbohydrate diets for weight loss: a pilot study. J Am Diet Assoc. 2007;107(10):1792-6.
Kephart WC, Pledge CD, Roberson PA, et al. The Three-Month Effects of a Ketogenic Diet on Body Composition, Blood Parameters, and Performance Metrics in CrossFit Trainees: A Pilot Study. Sports (Basel). 2018;6(1).
Burke LM, Ross ML, Garvican-lewis LA, et al. Low carbohydrate, high fat diet impairs exercise economy and negates the performance benefit from intensified training in elite race walkers. J Physiol (Lond). 2017;595(9):2785-2807.
Vargas S, Romance R, Petro JL, et al. Efficacy of ketogenic diet on body composition during resistance training in trained men: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2018;15(1):31.
Johnston BC, Kanters S, Bandayrel K, et al. Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: a meta-analysis. JAMA. 2014;312(9):923-33.
Obert J, Pearlman M, Obert L, Chapin S. Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Curr Gastroenterol Rep. 2017;19(12):61.
Appleton H. The First Amendment: Is the Freedom of Speech More Important Than the Protection of Human Life, 12 Loy. L.A. Ent. L. Rev. 1992;585.
Jenkins DJ, Wong JM, Kendall CW, et al. The effect of a plant-based low-carbohydrate (“Eco-Atkins”) diet on body weight and blood lipid concentrations in hyperlipidemic subjects. Arch Intern Med. 2009;169(11):1046-54.
Anderson JW, Konz EC, Jenkins DJ. Health advantages and disadvantages of weight-reducing diets: a computer analysis and critical review. J Am Coll Nutr. 2000;19(5):578-90.
Miller M, Beach V, Sorkin JD, et al. Comparative effects of three popular diets on lipids, endothelial function, and C-reactive protein during weight maintenance. J Am Diet Assoc. 2009;109(4):713-7.
Fleming RM. The effect of high-protein diets on coronary blood flow. Angiology. 2000;51(10):817-26.
Ornish D. Comparison of diets for weight loss and heart disease risk reduction. JAMA. 2005;293(13):1589-90.
Ornish D, Scherwitz LW, Billings JH, et al. Intensive lifestyle changes for reversal of coronary heart disease. JAMA. 1998;280(23):2001-7.