Zodra mensen die ‘chronisch ziek’ zijn een win-win dieet implementeren blijkt keer op keer dat de symptomen, vaak dramatisch, verbeteren.
Denk aan de talloze ontstekingsziekten en aandoeningen zoals reumatoïde artritis, multiple sclerose, darmaandoeningen, astma, hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes
Zelfs kanker kan het lijf succesvol ‘verlaten’ met exact dezelfde win-win principes.
Oftewel, het ‘dieet’ waar je je prestaties als (top)sporter maximaal mee faciliteert
is het dieet wat ‘leefstijlziekten’ binnen no-time stopt en omkeert.
Logisch.
Gezondheid is de basis voor fitheid.
Een samenvatting van een paar gedegen cohortstudies gepubliceerd in Nutrients komt na het vergelijken van verschillende diëten dan ook tot een opvallende conclusie:
Veganistische diëten bieden de meeste bescherming tegen ziekte.
Het simpel toevoegen van kwark, yoghurt of eieren laat het risico op ziekte direct weer stijgen.
De onderzoekers hebben ook mensen bestudeerd die zijn gestopt met win-win en af en toe weer wat dierlijke producten zijn gaan eten.
Het opvallende is, dat zodra mensen slechts één keer per week weer vlees gaan eten de kans op een hartaandoening, beroerte en diabetes direct verdubbelt.
Slechts 1x per week vlees eten maakt je significant dikker waardoor je al snel 4 kwalitatieve levensjaren verliest.
Er komt zelfs steeds meer bewijs dat een plantaardig dieet helpt bij het voorkomen en / of verminderen van symptomen van dementie, waaronder Alzheimer.
De Dietary and Lifestyle Guidelines for the Prevention of Alzheimer’s Disease komt dan ook met het dringende advies om fruit, groenten, bonen, erwten, linzen en volkoren granen als basis van je dieet te hebben.
De voedingswetenschap is dan ook nog nooit zo duidelijk geweest over welk voedsel de basis vormt voor ziekte en welk voedsel de basis vormt voor een optimale gezondheid.
Gelukkig is er één bedrijfssector die heel veel baat heeft om jou gezond te houden: de verzekeringssector.
In het officiële tijdschrift van Kaiser Permanente, de grootste zorgverzekeraar in Amerika staat dan ook: “Gezondheid kan het best worden bereikt met een onbewerkt plantaardig dieet”.
Je leest hier veel meer over in het boek EET WIN-WIN, wetenschappelijk onderbouwd.
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Satija A, Hu FB. Plant-based diets and cardiovascular health. Trends Cardiovasc Med. 2018 Oct;28(7):437-41.
Kahleova H, Levin S, Barnard N. Cardio-Metabolic Benefits of Plant-Based Diets. Nutrients. 2017 Aug;9(8):848.
Singh PN, Arthur KN, Orlich MJ, et al. Global epidemiology of obesity, vegetarian dietary patterns, and noncommunicable disease in Asian Indians. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100(1):359S-64S.
Alwarith J, Kahleova H, Rembert E, Yonas W, Dort S, Calcagno M, Burgess N, Crosby L, Barnard D. Nutrition interventions in rheumatoid arthritis: The potential use of plant-based diets. A review. Front Nutr. 2019 Sep;6:141.
Kadoch MA. Is the treatment of multiple sclerosis headed in the wrong direction? Can J Neurol Sci. 2012 May;39(3):405.
Swank RL, Goodwin J. Review of MS patient survival on a Swank low saturated fat diet. Nutrition. 2003 Feb;19(2):161-2.
Chiba M, Abe T, Tsuda H, et al. Lifestyle-related disease in Crohn’s disease: relapse prevention by a semi-vegetarian diet. World J Gastroenterol. 2010 May;16(20):2484-95.
Chiba M, Nakane K, Tsuji T, et al. Relapse Prevention in Ulcerative Colitis by Plant-Based Diet Through Educational Hospitalization: A Single-Group Trial. Perm J. 2018 Jun;22:17-167.
Lindahl O, Lindwall L, Spångberg A, Stenram A, Ockerman PA. Vegan regimen with reduced medication in the treatment of bronchial asthma. J Asthma. 1985;22(1):45-55.
Wood LG, Garg ML, Smart JM, Scott HA, Barker D, Gibson PG. Manipulating antioxidant intake in asthma: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2012 Aug;96(3):534-43.
Giem P, Beeson WL, Fraser GE. The incidence of dementia and intake of animal products: preliminary findings from the Adventist Health Study. Neuroepidemiology. 1993 May;12(1):28-36.
Barnard ND, Bush AI, Ceccarelli A. Dietary and lifestyle guidelines for the prevention of Alzheimer’s disease. Neurobiol Aging. 2014 Sep;35 Suppl 2:S74-8
Tuso PJ, Ismail MH, Ha BP, Bartolotto C. Nutritional update for physicians: plant-based diets. Perm J. 2013 Spring;17(2):61-6.