Waar we massaal vrezen voor kanker, zijn de hart- en vaatziekten (HVZ) die ons vroegtijdig onderuit halen.
In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen HVZ.
Dagelijks sterven er alleen in dit kleine landje al meer dan 100 mensen aan.
Ook nu lijken eiwitten een cruciale rol te spelen.
Een cohortonderzoek met 131.342 deelnemers, concludeerde dat elke 10% toename van calorieën uit dierlijke eiwitten leidde tot een bijna 10% verhoogd risico om te overlijden aan HVZ.
Conclusie:
Iedere hap dierlijke eiwitten verhoogt je risico.
Eiwitten zoals je vindt in fruit en planten verlagen je risico om aan HVZ te overlijden.
Een ander groot cohortonderzoek met meer dan 81.000 deelnemers liet zien dat ‘gewone’ vleeseters een 61% hoger risico hadden op vroegtijdige sterfte aan HVZ.
Logisch.
Hart- en vaatziekten beginnen wanneer de bloedvaten, die bloed en zuurstof aan ons hart, brein en andere organen toevoeren, vernauwd of verstopt raken.
Een maaltijd met daarin dierlijke producten vernauwd onze bloedvaten met 40%.
Geen enkel probleem als dat 2x per jaar gebeurt.
Maar wanneer zo’n aanval op je bloedvaten zich maaltijd na maaltijd, dag na dag, jaar na herhaalt worden jezelf en je familie op een goede dag verrast.
Dat heeft dus niets met genen of ouderdom te maken.
Heemijzer in vlees is bijvoorbeeld zo schadelijk dat het eten van slechts 1mg per dag je risico op HVZ met 27% verhoogt.
Om dit even in perspectief te plaatsen: 1 hamburger bevat al snel meer dan 2mg heemijzer.
Ondertussen stapelt het bewijs zich op dat fruit en planten precies het tegenovergestelde effect hebben.
Simon (mijn vader) is een van de velen die het levende bewijs is dat het win-win dieet niet alleen helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, maar ook het enige dieet is waarvan ooit klinisch is bewezen dat het HVZ zelfs omkeert!
Hoe dit allemaal werkt (met bijbehorende bronnen) beschrijf ik uitgebreid in het boek EET WIN-WIN en natuurlijk in de workshops!
Vrolijke groet en veel liefs, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Levine ME, Suarez JA, Brandhorst S, Balasubramanian P, Cheng CW, Madia F, Fontana L, Mirisola MG, Guevara-Aguirre J, Wan J, Passarino G, Kennedy BK, Wei M, Cohen P, Crimmins EM, Longo VD. Low protein intake is associated with a major reduction in IGF-1, cancer, and overall mortality in the 65 and younger but not older population. Cell Metab. 2014 Mar;19(3):407-17.
Le LT, Sabaté J. Beyond Meatless, the Health Effects of Vegan Diets: Findings from the Adventist Cohorts. Nutrients. 2014 Jun;6(6):2131-47.
Hever J, Cronise RJ. Plant-based nutrition for healthcare professionals: implementing diet as a primary modality in the prevention and treatment of chronic disease. J Geriatr Cardiol. 2017 May;14(5):355-68.
Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan;9:3.
Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Health Statistics. Multiple Cause of Death 1999-2015 on CDC WONDER Online Database, released December 2016. Data are from the Multiple Cause of Death Files, 1999-2015, as compiled from data provided by the 57 vital statistics jurisdictions through the Vital Statistics Cooperative Program.
Song M, Fung TT, Hu FB, Willett WC, Longo VD, Chan AT, Giovannucci EL. Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Specific Mortality. JAMA Intern Med. 2016 Oct;176(10):1453-63.
Tharrey M, Mariotti F, Mashchak A, Barbillion P, Delattre M, Fraser GE. Patterns of plant and animal protein intake are strongly associated with cardiovascular mortality: the Adventist Health Study-2 cohort. Int J Epid. 2018 Oct;47(5):1603-12.
Erridge C, Attina T, Spickett CM, Webb DJ. A high-fat meal induces low-grade endotoxemia: evidence of a novel mechanism of postprandial inflammation. Am J Clin Nutr. 2007 Nov;86(5):1286-92.
Yang W, Li B, Dong X, Zhang XQ, Zeng Y, Zhou JL, Tang YH, Xu JJ. Is heme iron intake associated with risk of coronary heart disease? A meta-analysis of prospective studies. Eur J Nutr. 2014 Mar;53(2):395-400.
Cross AJ, Harnly JM, Ferrucci LM, Risch A, Mayne ST, Sinha R. Developing a heme iron database for meats according to meat type, cooking method and doneness level. Food Nutr Sci. 2012 Jul;3(7):905-13.
HealthLinkBC. Iron in Foods. Nutrition Series – Number 68d. Feb 2017.
Leopold JA. Antioxidants and Coronary Artery Disease: From Pathophysiology to Preventive Therapy. Coron Artery Dis. 2015 Mar;26(2):176-83.
Raubenheimer K, Bondonno C, Blekkenhorst L, Wagner KH, Peake JM, Neubauer O. Effects of dietary nitrate on inflammation and immune function, and implications for cardiovascular health. Nutr Rev. 2019 Aug;77(8):584-99.
Satija A, Hu FB. Plant-based diets and cardiovascular health. Trends Cardiovasc Med. 2018 Oct;28(7):437-41.
Kahleova H, Levin S, Barnard N. Cardio-Metabolic Benefits of Plant-Based Diets. Nutrients. 2017 Aug;9(8):848.
Het boek bestel je via: https://www.jannekevandermeulen.nl/boeken/