Waarom – in ketose zijn – gevaarlijk is

Wij mensen, zijn speciaal gemaakt voor de vertering van koolhydraten

Onze anatomie laat zien dat we het beste functioneren op vers fruit, bladgroen en andere planten: je zoete tong, de amylase in je mond, de samenstelling van je maagzuur, de lange lengte van je darmen, de energiebehoefte van onze cellen zijn allemaal speciaal ontworpen voor de vertering van koolhydraten.

Geen wonder want suiker is de primaire brandstof voor iedere cel van je lichaam.

Vooral je hersencellen en spiercellen vragen veel suiker. Geen wonder dat je na een werkdag trek hebt. Wanneer had je voor het laatst veel fruit gegeten?

Hoe zit het dan met mijn bloedsuikerspiegel?

Koolhydraten komen primair uit je voeding en worden door het bloed getransporteerd naar de cellen. Dat er dus suiker in je bloed komt, is een natuurlijk en gezond proces: het is onderweg naar zijn eindbestemming, je cellen. Je cellen kunnen deze suiker alleen opnemen als ze de beschikking hebben over het hormoon insuline. Insuline werkt als de sleutel die cellen opent voor de opname van suiker. Zonder insuline geen suiker in je cellen.

De alvleesklier produceert dit hormoon zodra je iets eet. In een gezonde situatie zal, zodra alle voeding in de cellen zit, je bloedsuikerspiegel weer dalen.

Geniaal ‘bedacht’ toch, door de natuur?! Zodra je suiker niet via je voeding binnenkrijgt, zal je lichaam het zelf gaan maken uit vetten. Dat proces heet ketose en levert een suikersoort op (methylglyoxaal) die erg schadelijk is als het lang in je bloed blijft.

Vet in de cellen remt de werking van insuline

Suikers in het bloed zijn niet te vermijden want iedere cel in je lichaam heeft ze nodig! Echter, zodra je veel vetten eet, verandert dit gehele verhaal.

Vet in de cellen remt de werking van insuline, waardoor suiker langer in je bloed blijft, omdat het niet de cellen in kan. Vet in de cel is te vergelijken met kauwgum in een sleutelgat. Je krijgt de sleutel er maar moeilijk in.

Hoe meer vet in je bloed en in de cellen, des te moeilijker het is voor suiker om snel en efficiënt de cel in te gaan. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel langer hoog en blijft de alvleesklier insuline aanmaken. Het ‘bombardement’ van insuline op de cellen maakt je cellen steeds minder gevoelig voor de insuline, met alle gevolgen van dien.

De gemiddelde Nederlander nuttigt wel 25 tot 50% (!) van zijn calorieën uit vetten. Voor een goede gezondheid en daarmee optimale prestaties zou zo’n 10% vet optimaal zijn.

Voor een gezonde bloedsuikerspiegel consumeer je heel veel vers fruit, bladgroen en andere planten en krijg je daarmee automatisch de juiste verhouding aan voedingsstoffen binnen.

Over dit onderwerp kom ik graag spreken op jouw bedrijf of sportclub. Neem hier contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven