Waarom jodium ook voor jou gezondheid belangrijk is!

Of je je nou als veganist gedraagt of niet.

 

Jodium verdiend extra aandacht.

 

Jodium is een mineraal dat essentieel is voor optimale gezondheid.

Vooral om het altijd lekker warm te hebben, goed en makkelijk op je gezonde gewicht te zijn en voor je ‘voortplantingsorganen’.

 

Sinds het begin van de vorige eeuw heeft de overheid besloten jodium toe te voegen aan tafelzout en bakkerszout.

 

Waarom?

Onze aarde bevat weinig jodium én de meeste Nederlanders eten liever brood dan zeewier en krijgen zo alsnog net voldoende jodium binnen.

 

Ik kies voor zeewier.

 

Waarom?

 

Alles wat je eet is altijd een package-deal. Je moet goed uitzoeken welk brood jodium bevat + je krijgt dan het jodium per definitie binnen met een grote hoeveelheid zout.

 

In zeewier in het juist omgekeerd. Je krijgt in verhouding veel jodium binnen en juist weinig natrium.

 

Belangrijk want natrium wordt beschouwd als de tweede meest voorkomende dieet gerelateerde doodsoorzaak ter wereld.

 

Ook melk bevat jodium.

 

Maar jodium zit er vooral in omdat de ontstoken uiers vaak met jodium worden behandeld en het ontsmettingsmiddelen vervolgens ook in de melk terechtkomt…

 

 

En dan vis.

Tsja, de zeeën zijn bijna leeg. Kweekvis wil je echt niet. En dat beetje jodium in vis is idd goed voor je schildklier maar de grote hoeveelheid zware metalen en dioxines zijn juist super schadelijk voor je gevoelige schildklier. Per saldo ben je na het eten van vis verder van huis.

 

Het leuke is. Zeewier bevat én heel veel jodium. Én super veel andere mineralen en belangrijke vezels, zonder de in vet oplosbare gifstoffen!

 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium is voor de meeste mensen rond de 150 ug.

Dat zijn ongeveer 2 nori vellen. Je kent ze wel, van die sushibladen. Heerlijk over de soep en salade. In het boek eet win-win staat mijn favoriete raw vegan sushi-recept en hoe je super smakelijk zeewier verwerkt in je gerechten!

 

Een eetlepel biologisch gemengd zeewier geeft ook al snel voldoende jodium.

Een mespuntje bio kelp ook.

 

Eet je regelmatig meer dan 15 nori vellen per dag dan kan het zijn dat je net iets te veel jodium binnenkrijgt…

 

Vrolijke groet en veel liefs,

Janneke

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

 

 

BRONNEN:

 

Lim SS, Vos T, Flaxman AD, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990– 2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012;380(9859):2224–60.

 

Leung AM, Braverman LE, Pearce EN. History of U.S. iodine fortification and supplementation. Nutrients. 2012;4(11):1740–6.

 

Teas J, Pino S, Critchley A, Braverman LE. Variability of iodine content in common commercially available edible seaweeds. Thyroid. 2004;14(10):836–41.

 

Rose M, Lewis J, Langford N, et al. Arsenic in seaweed forms, concentration and dietary exposure. Food Chem Toxicol. 2007;45(7):1263–7.

 

Teas J, Pino S, Critchley A, Braverman LE. Variability of iodine content in common commercially available edible seaweeds. Thyroid. 2004;14(10):836–41.

 

Di Matola T, Zeppa P, Gasperi M, Vitale M. Thyroid dysfunction following a kelp-contai- ning marketed diet. BMJ Case Rep. 2014;bcr2014206330.

 

Tonstad S, Nathan E, Oda K, Fraser G. Vegan diets and hypothyroidism. Nutrients. 2013; 5(11):4642–52.

 

Leung AM, LaMar A, He X, Braverman LE, Pearce EN. Iodine status and thyroid function of Boston-area vegetarians and vegans. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96(8):E1303–7.

2 gedachten over “Waarom jodium ook voor jou gezondheid belangrijk is!”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven