Het maakte diepe indruk op mij.
Wij gingen namelijk na schooltijd langs de Mc Donalds en ik kocht dan vaak een Mc Kroket en een Mc Flurry.
Dan fietsten we 10km naar huis en als ik dan thuis was stortte ik volledig in.
Eerst een uur ‘stoned’ op de bank liggen om die maaltijd te verwerken.
Ik legde als puber niet direct dat verband met het bezoekje aan de McD, maar even later werd het mij kraakhelder.
In 2004 verscheen de film SUPERSIZE ME.
Een op waarheid berust verslag van een man die (tot groot verdriet van zijn vrouw) een maand lang alleen maar Mc Donalds eet.
Het was bizar hoe gevaarlijk snel zijn gewicht, bloeddruk en cholesterol stegen.
Ook de hoeveelheid leverenzymen steeg flink.
Dit is een teken van afstervende levercellen…
Waarom is junkfood met daarin dierlijke producten zo slecht voor je lever?
Waarom veroorzaakt het non-alcoholische leververvetting?
Waarom word je zo bizar moe van slechte vulling?
Om deze vragen te beantwoorden heeft een groep mensen vrijwillig het ‘supersize me’ expiriment in een light-vorm herhaalt.
I.p.v. 3x aten ze 2x per dag een junkfood maaltijd.
Al na slechts 1 week werd de lever van meer dan 75% van de vrijwilligers gevaarlijk ziek.
Als binnen 1 week al zoveel leverschade kan ontstaan, is het niet gek dat niet-alcoholische leververvetting de meest voorkomende leveraandoening in Nederland is.
Waarom ontstaat dit?
Door olie, en vet.
Maar vooral dierlijke producten en het bijkomende cholesterol!
Beide zijn zeer schadelijk voor je lever.
Als de cholesterolconcentraties (die je uitsluitend binnenkrijgt als je dierlijke producten eet) in je lever te hoog worden, gaan ze ontsteken en kristalliseren…
Wat je moet doen om je lever gezond te houden?
In langdurige cohortstudies zien we terug dat: hoe meer fruit en planten je eet en hoe minder vet, olie en dierlijke producten hoe gezonder je lever. Hoe meer energie gedurende je dag!
Vrolijke groet, Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
Kechagias S, Ernersson Å, Dahlqvist O, et al. Fast-food-based hyper-alimentation can in- duce rapid and profound elevation of serum alanine aminotransferase in healthy sub- jects. Gut. 2008;57(5):649–54.
Musso G, Gambino R, De Michieli F, et al. Dietary habits and their relations to insu- lin resistance and postprandial lipemia in nonalcoholic steatohepatitis. Hepatology. 2003;37(4):909–16.
Kim EJ, Kim BH, Seo HS, et al. Cholesterol-induced non-alcoholic fatty liver disease and atherosclerosis aggravated by systemic inflammation. PLoS ONE. 2014;9(6):e97841.
Yasutake K, Nakamuta M, Shima Y, et al. Nutritional investigation of non-obese patients with non-alcoholic fatty liver disease: the significance of dietary cholesterol. Scand J Gastroenterol. 2009;44(4):471–7.
Duewell P, Kono H, Rayner KJ, et al. NLRP3 inflammasomes are required for atherogenesis and activated by cholesterol crystals that form early in disease. Nature. 2010;464(7293): 1357– 61.
Hoi janneke,
Leuke blog. oftewel, het laat zien hoe snel het kan gaan met een lever wanneer je dit dieet neemt.
Wat zouden de resultaten zijn als je een week win win eet? 🙂