Hoe lokaler het product, hoe minder brandstof er wordt gebruikt en hoe lager de impact op het milieu. Klinkt simpel, maar het aanbod uit Nederland is schaars en soms wordt het in kassen verwarmd. De meeste groenten en fruit komen uit het buitenland waar het makkelijker van nature groeit.
De impact van ons eten zit verborgen in Vier V-processen:
•45% = Verbouwen
•28% = Verwerken
•7% = Verpakken
•19% = Vervoeren = de afstand en het type vervoersmiddel.
Voor de aarde is het nu noodzakelijk dat we zoveel mogelijk calorieën halen uit voeding wat:
1. zo natuurlijk mogelijk groeit
2. niet wordt bewerkt en verpakt en
3. de minste kilometers op zo’n traag mogelijke manier aflegt.
Fruit is dus geweldig als je zo wil eten dat je het minste impact op de natuur hebt.
Voor maar een paar gram CO2 krijg je kwalitatieve calorieën, superveel vitamines, mineralen en voedingsvezels.
De verschillen MARGINAAL: groenten en fruit – ook als ze van ver komen – hebben een lage milieudruk
Zacht fruit dat vanwege de korte houdbaarheid wordt ingevlogen – denk aan aardbeien, bramen, rode bessen en frambozen – is iets milieuvervuilender dan bananen, die per boot komen. Of citrusfruit uit Zuid-Europa of Marokko, dat een relatieve korte weg aflegt om in de Nederlandse schappen te belanden. 💥 De verschillen zijn echter MARGINAAL: over het algemeen hebben groenten en fruit – ook als ze van ver komen – ‘een lage milieudruk’, aldus Corné van Dooren van het Voedingscentrum. Het is dus goed om daar ruim van te eten. Ook voor de gezondheid.
#EETWINWIN #SUPERSNELHERSTEL #VEGANAF #simlyvegan #thefutureisvegan #veganpower #fruitpower #itscooltobekind
Ik kan je helpen gezond en snel de transitie te maken naar de win-win leefstijl!
Foto gemaakt tijdens de Zweedse kampioenschappen 🤩 #plantbasedathelete #vegan #veganathlete #veganfitgirl 🥰