‘Dan maar wat eerder dood, ik wil genieten’

Succes?!

 

Dat je zelf kiest wat je wil, en je gedrag daarmee in lijn houdt.

 


Waarom is dat toch zó moeilijk?

 

Omdat je brein de hele dag door gemanipuleerd wordt.

 

Het genotscentrum in je hersenen, het zogenaamde ‘dopamine-beloningssysteem’ is ontworpen voor een wereld van schaarste zodat je met lekkere stofjes beloond voor gedrag zoals eten, water en seks.

 

Dieren waarbij deze neurotransmitter wordt geblokkeerd zijn snel dood omdat ze vergeten te eten.

 

Anno 2020 is de supermarkt voor 99% gevuld met producten (voor kinderen) die niet geheel toevallig precies gebruik maken van hetzelfde ‘dopamine beloningssysteem’.

 

 

Je wordt verleid om niet te doet wat je zelf wil.

Maar om nóg meer te eten en nóg meer te scrollen.

 

Het is vergelijkbaar met de manier waarop alcohol- en drugsverslaafden steeds meer moeten hebben om dezelfde verdoving te ervaren.

 

Kijk, vandaag de dag kunnen we bepaalde stoffen isoleren en concentreren.

 

Bijvoorbeeld vet, eiwitten en suiker.

 

20 bananen achter elkaar opeten is super moeilijk!

Maar een bak ijs uitlepelen met precies evenveel suiker, eiwit en veel meer vet (en dus calorieën) is een fluitje van een cent.

 

 

Via PET-scans zien ze dat je hersenen op hol slaan na geïsoleerde voedingsstoffen.

 

Je hersenen gaan net zo tekeer na volvette yoghurt dan na een glas puur suikerwater.

 

Er zijn zelfs mensen die daarom willen dat een eetverslaving als een officiële geestelijke stoornis in de boeken gaat. Omdat, net als bij alle andere verslavingen, het onvermogen om dit gedrag te onderdrukken, ondanks het besef van de nadelige gevolgen voor de gezondheid, daarvan een bepalende criteria is.

 

Stoornis???!!!

Je reageert gewoon super gezond op een ‘omgeving’ waar je niet voor bent gemaakt.

Er is niets mis met jou!

Er is iets mis met je inkoopbeleid.

 

Wat kun je doen?

 

Voorkom (per direct) dat je genotscentrum (verder) afstompt!

Lukt dit niet alleen (heel logisch en normaal), verzamel moed en vraag hulp.

 

Voed jezelf overvloedig met fruit, bladgroen, kruiden, kiemen en wat zeewier.

 

Hiervan is bewezen dat het je gevoeligheid voor dopamine terugbrengt naar een normaal niveau.

 

 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het zo ongelooflijk veel vrijheid geeft als je na een maaltijd gewoon verzadigd bent.

Je geen seconde meer aan eten denkt en je vrijgekomen neurologische capaciteiten in kunt zetten voor wat je naast lekker eten nog meer leuk vindt.

 

Als je regelmatig dierlijke producten eet veranderen niet alleen je smaakpapillen maar breng je, aldus de onderzoeken, ook je hersenchemie uit balans.

 

Het win-win dieet daarentegen verhoogd de gevoeligheid van je hersenen significant.

Het brengt je dopamine-niveaus terug naar hun gezonde en normale niveau waardoor je veel meer levensvreugde, voldoening en plezier ervaart van álle dingen die je doet en niet alleen van de dingen die je eet en drinkt!

 

Je eet geen hap meer dan nodig en verliest je interesse voor ongezonde meuk compleet.

 

En dit verzin ik niet (al komt het exact overeen met mijn eigen ervaring), dit zien ze iedere keer terug in verschillende onderzoeken.

 

Jouw leefstijl langs de belangrijkste wetenschappelijke bevindingen leggen en kijken waar de winst zit?

 

Via deze link kun je een gesprek aanvragen.

 

Het leuke is: dat als je nu betaald voor gezondheid, je later niet betaald voor ziekte.

 

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

 

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

BRONNEN:

 

Lisle DJ, Goldhamer A. The Pleasure Trap: Mastering the Hidden Force That Undermines

Health & Happiness. Summertown, TN: Book Publishing Company; 2007.

 

Drewnowski A, Krahn DD, Demitrack MA, Nairn K, Gosnell BA. Taste responses and preferences for sweet high-fat foods: evidence for opioid involvement. Physiol Behav. 1992;51(2):371–9.

 

Iozzo P, Guiducci L, Guzzardi MA, Pagotto U. Brain PET imaging in obesity and food addiction: current evidence and hypothesis. Obes Facts. 2012;5(2):155–64.

 

Volkow ND, Wang GJ, Fowler JS, Tomasi D, Baler R. Food and drug reward: overlapping

circuits in human obesity and addiction. Curr Top Behav Neurosci. 2012;11:1–24.

 

Frank S, Linder K, Kullmann S, et al. Fat intake modulates cerebral blood fl ow in homeostatic and gustatory brain areas in humans. Am J Clin Nutr. 2012;95(6):1342–9.

 

Smeets PA, de Graaf C, Stafleu A, van Osch MJ, van der Grond J. Functional MRI of human

hypothalamic responses following glucose ingestion. Neuroimage. 2005;24(2):363–8. 10.

 

Burger KS, Stice E. Frequent ice cream consumption is associated with reduced striatal response to receipt of an ice cream–based milkshake. Am J Clin Nutr. 2012;95(4):810–7. 11.

 

Albayrak Ö, Wölfle SM, Hebebrand J. Does food addiction exist? A phenomenological discussion based on the psychiatric classification of substance-related disorders and addiction. Obes Facts. 2012;5(2):165–79.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven