Veel mensen eten nog steeds vis, vlees, eieren en zuivel omdat ze succesvol zijn wijsgemaakt dat dit de meeste kwalitatieve eiwitbronnen zijn.
Dat dat niet meer dan een succesvolle marketingstrategie is, en niet zo slim is als je graag gezond en energiek wil zijn lees je hier.
Met een volwaardig plantaardig dieet krijg je ruim voldoende eiwitten binnen.
De meeste veganisten krijgen zelfs 70% meer eiwitten binnen dan optimaal voor maximale gezondheid.
We zijn zó ontzettend gebrainwashed te letten op eiwitten, dat we er veel TE veel van binnen krijgen en helemaal vergeten te focussen op dingen die wel écht belangrijk zijn voor je gezondheid: fruit, wateroplosbare vezels, antioxidanten, zonlicht, bladgroen, verse kruiden, kiemen, zeewier en vroeg naar bed.
Wat ik nu ga schrijven vindt iedereen met een beetje financieel inzicht heel logisch. Maar dieren moet je zien als een soort van middle-man.
Een tussenpersoon.
En die kosten je altijd geld, tijd en energie!
Dieren eten planten.
Daarmee bouwen ze hun spieren.
Vervolgens gaan wij die spieren weer eten.
Indirect eet je dus planten, en de eiwitten uit planten, als je spiervezels eet.
Inefficiënt.
Daarbij pakken dieren, net zoals ‘middle-mans’ al het goede van planten voor zichzelf: de vezels, de antioxidanten, vitaminen en mineralen.
Wat er overblijft zijn veel te veel eiwitten, verpakt in een schrale deal met o.a. schadelijk heemijzer, cholesterol, verzadigde vetten, transvetten en dioxines. Stoffen waar wij anatomisch niet voor zijn gemaakt en waar ons immuunsysteem van overbelast raakt. De darmen raken ontstoken.
Je bloed wordt er te dik van.
Je aderen verstijven en je prestaties worden direct minder.
Ontsteking en een verminderde bloedstroom is niet alleen balen voor je (sport)prestaties op de korte termijn, maar op de lange termijn solliciteer je voor hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Een andere veel voorkomende misvatting over eiwitten, die opnieuw met heel wat marketing euro’s in stand wordt gehouden, is dat de kwaliteit van plantaardige eiwitten inferieur is, omdat planten zogenaamd niet alle essentiële aminozuren bevatten.
ONJUIST.
Iedere plant en ieder stuk fruit bevat in verschillende verhoudingen alle essentiële aminozuren, precies in de hoeveelheid en samenstelling voor optimale gezondheid.
Het is waar dat sommige plantaardige voedingsmiddelen minder aminozuren bevatten dan andere, maar daar heeft het lichaam iets fantastisch voor: alle eiwitten die binnenkomen worden altijd opgeknipt in losse aminozuren.
Mocht je iedere dag, net zoals ik, dus twee keer keihard trainen en iedere keer veel spierschade creëren heeft je lichaam altijd voldoende gereedschap op de spierschade snel te herstellen en zelfs iets extra’s te doen.
Dit verklaart waarom, als het gaat om het verkrijgen van kracht en spiermassa, onderzoeken waarin plantaardige en dierlijke eiwitten met elkaar worden vergeleken, herhaaldelijk wordt aantoont dat zolang de juiste hoeveelheid aminozuren wordt geconsumeerd, de bron niet relevant is.
Wat de juiste hoeveelheid eiwitten is lees je uitgebreid in het boek EET WIN-WIN, wetenschappelijk onderbouwd. EN DAT IS NIET VEEL.
Waar dierlijke eiwitten je prestaties op korte- en lange termijn dus saboteren doen FRUIT en planten juist het tegenovergestelde.
De vezels, antioxidanten, fytochemicaliën, vitamine C en carotenoïden verminderen juist ontstekingen en verbeteren juist de kwaliteit van je bloedstroom.
Fruit en planten hebben gemiddeld 64 keer meer antioxidant-kracht dan dierlijke producten. Zelfs pips ijsbergsla bevat meer antioxidanten dan ei of zalm. Plus fruit en planten houden je darmen in topconditie en versterken juist je immuunsysteem.
Overstappen van een omnivoren dieet naar een ‘gewoon’ win-win dieet kan in slechts drie weken je ontstekingswaarden met 29% verminderen!
Met een win-win dieet krijg je dus niet alleen de optimale hoeveelheid eiwitten van de meeste kwalitatieve soort binnen, je vermindert de hoeveelheid ontsteking, herstelt supersnel, je hebt beter bloed en vaak ben je automatisch veel droger.
Focus niet op eiwitten. Ze zijn je laatste zorg. Train consequent 6 dagen per week 2x per dag en eet veel fruit en planten.
Ja weet je, als je dieet zou bepalen hoe je eruitziet zouden alle wereldkampioenen wel in de koelkast zitten… Maar helaas, hoe je traint bepaalt je resultaat. En als je slim bent faciliteer je dit proces met fruit en planten zodat je zowel korte- als lange termijn gezondheid gewaarborgt blijf. Gezondheid is de basis voor fitheid.
Hoeveel eiwitten je precies nodig hebt leg ik gedetailleerd uit in het boek EET WIN-WIN en tijdens de workshop op zaterdag ochtend 27 juni 2020 vanaf 10:00 uur aan de Vinkeveenseplassen. Dan laat ik je na een inspirerende lezing direct zien hoe je supersnel de lekkerste en meest volwaardige maaltijden in een handomdraai op tafel zet.
Vrolijke groet,
Janneke
DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS
BRONNEN:
(1) Rizzo NS, Jaceldo-Siegl K, Sabate J, Fraser GE. Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns. J Acad Nutr Diet. 2013 Dec;113(12):1610-9.
(2) Dietary Reference Intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids. Washington, D.C.: National Academy Press; 2005.
(3) National Research Council (US) Subcommittee on the Tenth Edition of the Recommended Dietary Allowances. Washington (DC): National Academies Press (US); 1989.
(4) Young VR, Pellett PL. Plant proteins in relation to human protein and amino acid nutrition. Am J Clin Nutr. 1994 May;59(5 Suppl):1203S-12S.
(5) McDougall J. Plant foods have a complete amino acid composition. Circulation. 2002 Jun;105(25):e197.
(6) Reidy PT, Rasmussen BB. Role of ingested amino acids and protein in the promotion of resistance exercise–induced muscle protein anabolism. J Nutr. 2016 Feb;146(2):155-83.
(7) Hever J, Cronise RJ. Plant-based nutrition for healthcare professionals: implementing diet as a primary modality in the prevention and treatment of chronic disease. J Geriatr Cardiol. 2017 May;14(5):355-68.
(8) Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan;9:3.
(9) U.S. Department of Agriculture. FSIS National Residue Program for Cattle. Audit Report 24601-08-KC, March 2010.
(10) Hever J. Plant-based diets: A physician’s guide. Perm J. 2016 Jul;20(3):15-082.
(11) Erridge C, Attina T, Spickett CM, Webb DJ. A high-fat meal induces low-grade endotoxemia: evidence of a novel mechanism of postprandial inflammation. Am J Clin Nutr. 2007 Nov;86(5):1286-92.
(12) Janeiro MH, Ramírez MJ, Milagro FI, Martínez JA, Solas M. Implication of trimethylamine N-oxide (TMAO) in disease: Potential biomarker or new therapeutic target. Nutrients. 2018 Oct;10(10):1398.
(13) Li Z, Wong A, Henning SM, Zhang Y, Jones A, Zerlin A, Thames G, Bowerman S, Tseng CH, Heber D. Hass avocado modulates postprandial vascular reactivity and postprandial inflammatory responses to a hamburger meal in healthy volunteers. Food Funct. 2013 Feb;4(3):384-91.
(14) Baker ME, DeCesare KN, Johnson A, Kress KS, Inman CL, Weiss EP. Short-term Mediterranean Diet improves endurance exercise performance: A randomized-sequence crossover trial. J Am Coll Nutr. 2019 Feb;13:1-9.
(15) Barnard ND, Goldman DM, Loomis JF, Kahleova H, Levin SM, Neabore S, Batts TC. Plant-based diets for cardiovascular safety and performance in endurance sports. Nutrients. 2019 Jan;11(1): pii: E130.
(16) Schwingshackl L, Hoffmann G. Mediterranean dietary pattern, inflammation and endothelial function: A systematic review and meta-analysis of intervention trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 Sep;24(9):929-39.
(17) Rajendran P, Rengarajan T, Thangavel J, Nishigaki Y, Sakthisekaran D, Sethi G, Nishigaki I. The vascular endothelium and human diseases. Int J Biol Sci. 2013 Nov;9(10):1057-69.
(18) Rodriguez-Mateos A, Rendeiro C, Bergillos-Meca T, Tabatabaee S, George TW, Heiss C, Spencer JP. Intake and time dependence of blueberry flavonoid-induced improvements in vascular function: a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study with mechanistic insights into biological activity. Am J Clin Nutr. 2013 Nov;98(5):1179-91.
(19) Stein JH, Keevil JG, Wiebe DA, Aeschlimann S, Folts JD. Purple Grape Juice Improves Endothelial Function and Reduces the Susceptibility of LDL Cholesterol to Oxidation in Patients With Coronary Artery Disease. Circulation. 1999 Sep;100:1050-5.
(20) Bondonno CP, Yang X, Croft KD, Considine MJ, Ward NC, Rich L, Puddey IB, Swinny E, Mubarak A, Hodgson JM. Flavonoid-rich apples and nitrate-rich spinach augment nitric oxide status and improve endothelial function in healthy men and women: a randomized controlled trial. Free Radic Biol Med. 2012 Jan;52(1):95-102.
(21) Glick-Bauer M, Yeh MC. The health advantage of a vegan diet: Exploring the gut microbiota connection. Nutrients. 2014 Oct;6(11):4822-38.
(22) Sutliffe JT, Wilson LD, de Heer HD, Foster RL, Carnot MJ. C-reactive protein response to a vegan lifestyle intervention. Complement Ther Med. 2015 Feb;23(1):32-7.
(23) Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-80.
(24) Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation. Human vitamin and mineral requirements. Rome, 2002.
(25) World Health Organization, Regional Office for Europe. A healthy lifestyle.