In Nederland zijn we de lul

Dat gezegd hebbende, is het zeker de moeite waard om extra goed op vitamine B12, D, calcium, jodium, ijzer, selenium en omega-3-vetzuren te letten. Ons lichaam en brein zijn nog niet helemaal (of beter: helemaal niet) afgestemd op deze moderne wereld met al haar kunstverlichting, dikke muren, zonnebrandcrèmes, zonnebrillen, mutsen, jassen, shawls, dikke muren en centrale verwarming.

Vandaag zoomen we in op vitamine D zodat jij voorkomt dat je zo’n bleekscheet wordt met een winterdipje (moe, geen energie, niet kunnen concentreren en het liefste in je bed liggen en netflixen).

Hoe jij vitamine D aanmaakt in je lijf

De meeste mensen voorzien voor een gedeelte van hun vitamine D behoefte door het zonlicht wat op hun blote huid en in hun blote ogen schijnt [bron].

Echter, de aanmaak van vitamine D wordt sterk beïnvloed door: tijdstip van de dag, seizoen, breedtegraad, luchtvervuiling, zonnebrandcrèmes, zonnebrillen, huidtype, kracht van de zon en de kwaliteit van het dieet. Daarom is het in Nederland voor vrijwel iedereen noodzakelijk om vanaf oktober tot maart vitamine D op een of andere manier aan te vullen om er voldoende van binnen te krijgen [bron]. De zon schijnt gewoon te weinig en als ze doorbreekt heeft ze onvoldoende power.

 

In het algemeen is een aanvulling van 2000 IE vitamine D3 per dag vanuit een potje voor de meeste mensen voldoende om zo alsnog voldoende binnen te krijgen [bron].

 

Andere strategieën voor voldoende vitamine D in je lijf

Andere strategieën, allemaal weer met hun eigen voor- en nadelen, zijn: afreizen naar het zuiden en de zonnebank.

Keep in mind dat een tekort aan vitamine D minstens zo schadelijk is dan een teveel aan zonlicht. We zitten nu soms wel 7 uur per dag binnen onder kunstlicht terwijl ons lijf is ontworpen om ongeveer 7 uur per dag buiten te zijn.

 

Optimaal is een vitamine D niveau van boven de 100 nmol/L (40 ng/ml). Voor maximale prestaties zit je rond de 140 nmol/L. Sommige huisartsen komen pas in actie als je onder de 50 nmol/L zit en de iets moderne huisarts als je onder de 80 nmol/L zit.

 

Hoe zorg jij voor voldoende vitamine zonlicht in je lijf?

 

Als je mij naast je wilt hebben als gids tijdens je zoektocht naar een gezonder, energieker ene eventueel slanker lijf, boek dan hier een overzicht sessie. Supersnel hebben we dan kraakhelder hoe jij concreet snel winst pakt.

23 februari 2020 geef ik een bijzondere workshop ‘(meer) plantaardig eten’ aan een kleine groep gamechangers en vooroplopers. Klik hier om jezelf op de lijst te zetten.

Heb jij ze al gelezen? 

 

 

#EETWINWIN #SUPERSNELHERSTEL #WINWINMETHODE #vitamineD #vegan #plantbaseddiet

 

BRONNEN:

  • Parker HW, Vadiveloo MK. Diet quality of vegetarian diets compared with nonvegetarian diets: a systematic review. Nutr Rev. 2019 Mar 1;77(3):144-160.
  • Sobiecki JG, Appleby PN, Bradbury KE, Key TJ. High compliance with dietary recommendations in a cohort of meat eaters, fish eaters, vegetarians, and vegans: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Oxford study. Nutr Res. 2016;36(5):464–477.
  • National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Vitamin D: Fact sheet for health professionals.
  • Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-1980.
  • Greger M. Optimum nutrition recommendations. 2011 Sept 12, Updated 2019.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven